Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

Παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού


Η 21η Μαρτίου καθιερώθηκε το 1966 από το Συμβούλιο των Ηνωμένων Εθνών ως παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού και των φυλετικών διακρίσεων. Αφορμή στάθηκε το φρικτό συμβάν που έλαβε χώρα στη ρατσιστική Νότια Αφρική του 1960, όταν η αστυνομία άνοιξε πυρ και σκότωσε εν ψυχρώ 70 νεαρούς φοιτητές που διαδήλωναν ειρηνικά στην πόλη Σάρπβιλ κατά των νόμων του Απαρτχάιντ, που είχε επιβάλλει το καθεστώς της λευκής μειοψηφίας στη χώρα.
Σχεδόν μισό αιώνα αργότερα, ο ρατσισμός συνεχίζει να είναι ένα φαινόμενο που δεν έχει καταπολεμηθεί, δηλητηριάζοντας λαούς και ανθρώπους. Η κοινωνικό-οικονομική κρίση που βιώνουμε παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια έχει οξύνει τις αντιθέσεις, τοποθετώντας όσους είναι διαφορετικοί από εμάς στο περιθώριο. Η συνεχής αναζήτηση εξιλαστήριου θύματος συνήθως βρίσκει απάντηση στη διαφορετικότητα με αποτέλεσμα το χάσμα ανάμεσα στους ανθρώπους να μεγαλώνει και ο αποκλεισμός μεμονωμένων ομάδων και μειοψηφιών να λαμβάνει ακραίες διαστάσεις. Άνθρωποι στα όρια της φτώχειας, άποροι, μετανάστες και μονογονεϊκές οικογένειες είναι μόνο μερικά από τα παραδείγματα ανθρώπων που έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με το ρατσισμό, τον αποκλεισμό και την περιθωριοποίηση.
Με αφορμή τη συγκεκριμένη μέρα ας μην ξεχνάμε πως η αλληλεγγύη, η ενότητα και η συναδελφικότητα είναι τα φάρμακα των λαών σε καιρούς κρίσεις. Άλλωστε, η διαφορετικότητα είναι αυτή που εξασφαλίζει σε κάθε ομάδα τα πιο υψηλά αποτελέσματα καθώς οι διαφορετικές κουλτούρες και ιδεολογίες είναι τα απαραίτητα συστατικά της πολυφωνίας και, άρα, δημοκρατίας.
Ο ΟΗΕ μάς καλεί αυτή τη μέρα να ενώσουμε τις φωνές μας υπέρ των θυμάτων του ρατσισμού, των φυλετικών διακρίσεων και της ξενοφοβίας. Ας απαντήσουμε, λοιπόν, σε αυτό το κάλεσμα όλοι μαζί καταδικάζοντας το ρατσισμό κάθε μορφής και αναδεικνύοντας αξίες όπως η αλληλεγγύη σε υψίστης σημασίας αγαθό για την καλυτέρευση της ζωής όλων των ανθρώπων.

Σοφία Κανελλοπούλου
Διοικητικός Υπάλληλος της Τράπεζας Χρόνου

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-2610798/ 210-2612673/ 210-2612603
Διεύθυνση: Ικάρου 28 & Κάλχου 64, Ίλιον
Δείτε το θέμα και εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου